2011-11-25

Chelsea Flower Show 2011. M&G sodas

Prieš Čelsio gėlių parodą, žiūrinėdama dalyvių projektus (o tai galima padaryti internete, ir būtinai rekomenduočiau susipažinti iš anksto, jei jau važiuojate į Čelsį), buvau beveik įsitikinusi, kad M&G sodas, sukurtas Bunny Guiness, gaus auksą.
Deja deja, nei aukso, nei 'Best in Show' - gavo tik sidabro medalį. Įsivaizduoju, turėjo būti nemenkas smūgis, kadangi Bunny Guiness - viena iš žinomiausių Anglijos kraštovaizdžio dizainerių.

Žiūrint į projektą, viskas atrodo labai dailu, taisyklinga ir elegantiška. Klasikinis dizainas, šiuolaikinis hibridas tarp formalaus sodo ir ornamentinio daržo, potager. Gale sodo - stiklinė pakyla, tarnaujanti ir kaip pavėsinė, ir kaip terasa sodui apžvelgti. Bet tame ir problema... Galbūt nuo tos pavėsinės ir matosi sodo simetrija ir formų/elementų atsikartojimas, tačiau stovint šalia sodo viso to nepamatysi.
 
Spalviniai deriniai labai gražūs - vieletiniai, baklažano, purpuriniai atspalviai derinami su šviesiai žaliais lapais bei žiedais. Gražiai, aišku, dera raudongūžiai kopūstai su 'Zigeunerknabe' rožėmis, tačiau klausimas, kiek tai praktiškai įvykdoma?
Kaip pati Bunny Guiness spaudoje pripažįsta, jos supratimu Čelsio parodiniai sodai yra paprasčiausias gėlių aranžavimas dirvoje, t.y. estetika, spalviniai deriniai yra žymiai svarbiau yra nei praktiniai ar agrotechniniai aspektai (spėju, kad todėl ir gavo tą sidabrą)
Tarp Anglijos sodo dizainerių dažna nuostata, kad vienas iš didžiausių jų darbo iššūkių - įtikinti klientus, kad tai, ką jie matė Čelsio parodoje, nebūtinai yra tinkamas dalykas jų sodui. Šis sodas - geras pavyzdys. Atrodo be galo dekoratyviai ... bet įsivaizduoti tai po savo langu? Kaži... Nors įdomių derinių tikrai galima rasti, pvz. ta pati rožė 'Zigeunerknabe' (kartais sutinkama 'Gypsy Boy' pavadinimu) ir violetinis bazilikas

Bunny Guiness






Komentarų nėra: