2012-05-31

Snapučiai. Žiedų palyginimas 1

Kaip žinia, esu snapučių mėgėja :) ir bruku juos visur ir visiems, reikia ar nereikia. Nors dažniausiai reikia, kadangi tai augalų grupė, kur galim rasti tinkamą augalą bet kokiai vietai - saulėkaitai, pavėsiui, alpinariumui, gėlynui ar šlapiai pievai, ir t.t.
Kadangi jų yra tiek daug rūšių, o daugumoje rūšių - ir veislių dešimtys, tai nusprendžiau palengvinti dalią naujiems snapučių gerbėjams, ir padaryti nedidelius palyginimus kai kurių venu metu žydinčių snapučių. Kad lengviau būtų rinktis.
Taigi, žiūrim ką turim...
Fotosesija ant žolės, iš kairės į dešinę:
apatinė eilė - himalajiniai snapučiai (Geranium himalayense) 'Derrick Cook', 'Gravetye' ir 'Baby Blue'
antra eilė - hibridiniai snapučiai 'Orion' ir 'Brookside'
viršutinė eilė - visų mylimas ir pažįstamas objektas, 5 litų moneta :)

Himalajinių snapučių žiedai bene didžiausi snapučių tarpe. Turint galvoje, kad patys augalai tesiekia 40cm, žiedai atrodo net neproporcingai milžiniški. Skleidžiasi antroje gegužės pusėje, žydi apie mėnesį. Pakartotinio žydėjimo nėra, tačiau lapai labai dekoratyvūs, tad puikiai tinka sodinti gėlyno priekyje. Plečiasi lėtu kilimu atžalomis, tačiau jokiu būdu ne agresyvus augalas. 'Derrick Cook' kiek aukštesnis, ir todėl ne visuomet atlaiko žiedų svorį - galbūt jį geriau sodinti antrame plane, kur jis galėtų pasiremti į kaimynus. 'Gravetye' už 'Baby Blue' smulkesnis tiek žiedais, tiek lapais.

'Orion' daugeliui pristatinėti nebereikia, nemažai gėlininkų jį jau augina. Žiedai nepaprastai stambūs, tačiau ir pats augalas nemenkas. Geroje dirvoje per keletą metų gali žydėdamas užimti ir kvadratinį metrą ploto, tad nereikėtų jo sprausti tarp nedidelių rožių. Toks 'in your face' (kaip pasakyti paaugliai) augalas. O štai 'Orion' mamytė (tėvelis?), 'Brookside' yra delikatesnis visomis prasmėmis - mažesnio ūgio, mažesniais žiedais. Na, kaip dažnai ir būna gyvenime, vaikai praauga tėvus :) Šiuo metu šie snapučiai tik pradeda žydėti, žydės dar gerą mėnesį, o nukirpus nužydėjusius žiedynus, į vasaros pabaigą ir vėl žydės.

Tiek šiam kartui, snapučių žiedų palyginimų bus ir daugiau :)

1 komentaras:

Giancarlo rašė...

un caloroso saluto....ciao