2012-10-19

Vaiduokliškas rytas...

... bet melancholiškai gražus :) ir kam tie spalvingi žiedai?
 
 
 

Bet ir spalvų netrūksta - ir kodėl manoma, kad šiuo metu nebėra nieko spalvingo? Šitas duetas kasdien tampa vis ryškesnis - astras 'Little Carlow' ir žagrenis 'Tiger Eyes'.



 
Šis astriukas turėtų patikti astro 'Lovely' (žr. žemiau) gerbėjams (tokių, deja, nedaug, ir visai be reikalo). 'Golden Spray' žydi tokiais pat mikroskopiniais, tik baltais, žiedeliais. O golden todėl, kad viduriukai ryškiai geltoni
Retai fotografuoju rožes (ir auginu jų vis mažiau), bet kanadietiška 'Champlain' man senai patinka - nepaprastai ilgai žydi, iki pat šalnų, kada jos bebūtų. Apšąla labai smagiai, bet gerai atauga
 
Chrizanthema (Chrysanthemum) 'Mary Stoker' - nepaprastai graži spalva, ir , deja, labai labai vėlyva. Bet panašu, kad arčiau pajūrio geriau žydi. Nors fotografavau ne ją, o tą sušąlusį vabzdį, kuris buvo visas nusėtas rasos lašeliai (čia jau, matyt, reiktų geresnio makro objektyvo). Gyvulėlių mylėtojus nuraminsiu - buvo gyvas, pajudinus kojas krutino :)
Trigyslis šlamainis (Anaphalis triplinervis) 'Silberregen' vertingas tuo, kad gerai auga drėgname pavėsyje. Labai reta savybė tokiam sidabriškam augalui
Na, o žolės gražėja sulyg kieviena diena. Schizachyrium scoparium 'Wildwest'
Aišku, kodėl šis miskantas (Miscanthus) nešioja pavadinimą 'Kleine Fontane', ar ne?
O šitos uodegytės tartum sutvertos rudens ūkams ir rasoms - soruolė Pennisteum alopecuroides var. viridescens
 
Tie patys rudeniniai aksesuarai (rasos lašeliai, rūkas) papuošia ir nužydėjusius augalus.
Ežiuolės (Echinacea)...
Gumbenė (Phlomis russeliana)
Strėlialapė verbena (Verbena hastata) . Jos būna baltos ('Alba'), rožinės ('Rosea') ir paprastos rūšinės (violetinės). Žydi labai ilgai, tačiau man gražiausios nužydėjusios dėl labai architektūriškų žiedynų,kurie gerai laikosi ir žiemą.
 
 

5 komentarai:

Aistė rašė...

Nuostabus rytas. Korėjiniai lendrūnai kaip visuomet nuostabūs, o į astriukų 'Lovely' ir "Golden spray" gerbėjų būrį mielai įsirašyčiau :) Neatsistebiu, kaip gražiai pas jus atrodo nužydėję augalai. Mano ežiuolės lopais nusišėrusios ir tikrai neatrodo taip tvirtai ir struktūriškai. Žieminis gėlynų vaizdas vis dar lieka sunkiai perkandamu riešutėliu :)

Auksė rašė...

Rasa, tie rūke paskendusio sodo vaizdai, lyg iš Piet Oudolf
"landskeipų" :). Man taip gražu taip gražu, nereikia jokių spalvų.


salma rašė...

miskantas matyt fontanu paliejo visa soda :) apsnudes ramus rytas... labai grazu.. astriukai ir man nuostabus.. ypac svelnus Lovely..bitele nuostabi! linkejimai :)

http://rasosaugalai.blogspot.com/ rašė...

Aiste, taip taip, į šiuos astriukus tikrai verta atkreipti dėmesį. Paprasti, bet tikrai ne prasti...
Siekiant gražaus, architektūriško gėlynų vaizdo nužydėjus ar žiemą, augalus reikia rinktis labai atidžiai. Tikrai ne visos ežiuolės ar monardos vienodai tam tinka.
Iš kitos pusės, reikia pasakyti, dažnai nuotraukose viskas atrodo gražiau nei realybėje :) tad gal ir reikalavimų sau neverta kelti tokių didelių. Juk augalus auginame pirmiausiai tam, kad džiaugtumės jais gyvais :)

Salma. ačiū... pasidžiaukime paskutinėmis dienelėmis. jei tikėti sinoptikais, šalčiai jau ant nosies :(

Linkėjimai, Rasa

http://rasosaugalai.blogspot.com/ rašė...

Ačiū, Aukse, man irgi patinka :) kaip sako, paprasta, bet ne prasta, ar ne?