2009-03-14

Įspūdžiai iš Frankfurto - 1. Schloss Wolfsgarten


Ruduo – augalų mugių metas. Jos šurmuliuoja daugelyje Europos miestų - mažų ir didelių. O ką dar geresnio gali sugalvoti savaitgaliui augalų mylėtojai? Taigi: savaitgalio kelionės tikslas – augalų mugė Wofsgarten pilyje, esančioje netoli Frankfurto.

Suprojektuota architekto Remy de la Fosse kaip medžioklės pilis, Wolfsgarten buvo pastatyta apie 1720-uosius metus grafo Ernsto Ludwigo. Uždraudus medžioklę su skalikais, daugelis medžioklės pilių buvo apleista, kas atsitiko ir šiai pilaitei. Bėgant metams, pilies šeimininkai keitėsi, ir šiuo metu čia yra Hesseno žemės grafo Moritzo namai.

Pasivaikščiojimas pilies parke yra nuostabi patirtis: romantiškas ežeras su akmeniniu tiltu, kolonos ir pergolės, natūralios pievos, šimtamečiai rododendrų krūmai, milžiniški miskantų kupstai. Akmeninės istorinės skulptūros eksponuojamos šalia šiuolaikinių meno instaliacijų. Dabartinis pilies šeimininkas kruopščiai atkūrinėja buvusio originalaus parko elementus: liepų alėją, kukmedžių labirintą.

Ir dar vienas žavingas parko akcentas – Princesės namelis. Pastatytas 1902 vokišku Art Deco stiliumi, namelis sumanytas kaip žaidimų vietą septynmetei Hesseno pricesei Elisabeth. Tačiau, net ir būdamas vaikiškas žaislas, tai yra unikalus Vokietijos architektūros paminklas. Princesės namas – tai užmiesčio vila, pastatyta pagal vaikišką dydį. Tas pats architektas sukūrė ir visas kitas detales, specialiai pritaikytas šiam nameliui – baldus, sienų apmušalus, bei klasikinio stiliaus sodelį. Namo stogą puošia auksinė karūna. Žaislinis namas aptvertas medine mėlyna tvora, kuri užbaigta auksiniais balandžiais.

Labai tinkamas parodos pilyje akcentas – medžioklės muzikos ansamblis Rallye Rheingau, kurio muzikantai apsirengę tradiciniais medžioklės kostiumais, pučia medžioklės ragus, apsupti skalikų bei raitelių.
O dabar apie įdomiausią – augintojai ir jų augalai. Vis dažniau mugėse galima pamatyti volemiją (Wollemia nobilis), priešistorinę pušį, ‚gyvąją iškaseną, ilgai laikytą išnykusia, ir vėl atrastą prieš kelerius metus. Šalia – įspūdinga bonsų kolekcija, o jų autorius demonstruoja, kaip iš nedidelio pušies sodinuko formuojamas būsimasis bonsas. Rudeninės mugės „vinis“ - įvairios naujausių veislių ežiuolės, savo grožiu gerokai lenkiančios savo kuklias ‚proseneles‘. Gausu japoninių plukių, dekoratyvinių žolių, rudens gėrybių, įdomių kambarinių sukulentų, šalčiui atsparių kaktusų, ir visokių kitokių žydinčių ir žaliuojančių gėrybių, kurias matant nejučiom atsidaro piniginė :) ir vienintelis stabdantis dalykas yra ribotas bagažo kiekis, leidžiamas pasiimti į lėktuvą...

Komentarų nėra: