2012-05-04

Vasaros duetai. Dar viena saulės garbintojų porelė

Nagi, kad galėtų man pasakyti kas čia yra pirmame plane? Šis augalas - retenybė Lietuvoje. O augintojai, sodininkaujantys sausose, nederlingose, žemėse turėtų atkreipti į jį dėmesį. Tad pristatau - Raselo gumbenė (Phlomis russeliana) ir snaputis (Geranium) 'Spinners'
Raselo gumbenė (Phlomis russeliana), angliškai vadinama Turkish sage, Turkijos šalaviju - su tokiu pavadinimu iš tikro galima suabejoti, ar verta terlintis Lietuvoje. O štai ir verta :) Nors kilęs iš karštų kraštų, jis puikiausiai iškenčia mūsų žiaurias žiemas, ir iš po sniego pasirodo jau su visai lapais.  O štai snaputis 'Spinners' išsiskiria iš savo gentainių beveik švaria mėlyna spalva - daugelis melsvų snapučių visvien turi nemažą porciją violetinio pigmento.
Mano gumbenės atkeliavo iš Wisley botanikos sodo Anglijoje, kur jos veši, susodintos dideliais šuorais.  Aš jų nepirkau, ir nevogiau :) tiesiog pataikiau būti tuo metu, kai Raselo gumbenės subrandino krūvas sėklų, tad truputį pasirankiojau.
Ypač gražiai atrodo, derinama su mėlynais žydinčiais augalais, pvz., su amsonija Amsonia tabernaemontana, australinėmis baptisijomis Baptisia australis. Visi šie augalai žydi vasaros pradžioje, visi mėgsta saulę ir gerai toleruoja skurdžią dirvą (aišku, jei dirvožemis bus dar ir derlingas, tai jie tikrai nepyks, svarbu, kad drenažas būtų geras). Ir nužydėjusi, ši gumbenė pasižymi išraiškingu siluetu, tad jei domitės 'olandiškosios bangos' stiliaus želdynais, ir nebijote žiemai palikti mirusių augalų nenukarpytų, atkreipkite į šį augalą dėmesį.

Komentarų nėra: