2009-02-13

Hakonechloa macra 'Aureola'

Vienas iš mano new year's resolutions yra šiemet daugiau rašyti apie dekoratyvines žoles. Lietuvoje jos yra augalų pasaulio 'vargšas giminaitis': niekam neįdomios. Mugėse dažnai išgirsti: 'visos jos vienodos' ara 'pas mane pilni patvoriai tokių prižėlę' ;-) O juk jos tokios įvairios, spalvingos... ir gali tapti kiekvieno gėlyno puošmena, jei tik augalas parintas tinkamas kokrečiai vietai. O rinktis tikrai yra iš ko: aukštos ir žemos; saulėtai vietai ir šešėliui; žalios, geltonos, juodos ir raudonos.... Tik sodink... Ir dar ... jos labai gražiai dera prie lietuvio 'šventos karvės' - spygliuočių :) Bet apie tai - kitą kartą...
Štai kokią idėją pernai atsivežiau iš RHS Wisley sodo Anglijoje. Geltona žolė Hakonechloa macra 'Aureola, juoda - Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens' (iš tikro, tai Ohiopogon nėra žolė, jis yra pakalnučių giminaitis). Teorija sako, kad abu augalai Lietuvoje turėtų balansuoti ant iššalimo ribos. Tačiau auginu abu kokius 4-5 metus, ir kol kas gyvos ir plečiasi nedengiamos. Tiesa, lėtai - tokiam vaizdeliui išgauti (kai nuotraukoje) reikėtų 3-5 metų, arba labai stambių sodmenų.
Abu augalai geriausiai jaučiasi, augdami pusiau šešėlyje, derlingoje žemėje. Svarbu, kad būtų sočiai drėgmės - augalai sparčiau augs ir plėsis.
Tiesą sakant, pas mane Hakonechloa auga tarp dviejų 'juodčkių': iš vienos pusės Ophiopogon, ir kitos Anthriscus sylvestris 'Ravenswing' (antroje nuotraukoje). Gražu - Hakonechloe atrodo dar ryškesnė, o juodi augalai patampa daugiau matomi (viena iš problemų su juodais augalais yra ta, kad jie labai susilieja su žeme, ypač žiūrint iš tolo).
Dabar jau yra atsiradę naujas Hakonechloa kultivaras 'All Gold' - stačiau augantis augalas visiškai geltonais lapais. Kol kas dar neturiu... tačiau juk pats laikas pradėti sudarinėti šių metų 'pageidavimų sąrašą' :)

1 komentaras:

Unknown rašė...

Sveiki,pas mane taip pat 5 metai auga gyvatbarzde-ophiopogon planiscapus nigrescens-ir puikiai ziemoja,ohakonechloa macra aureola tik pavasari pirkta,lauksim rezultatu Genovaite