2012-07-09

Bijūnams galas, metas lelijoms...

Na ką... Su bijūnais baigta šiems metams, į sceną žengia lelijos ir viendienės.
Viena iš lelijų favoritų - 'Courier' (LA). Atrodo, kad ji balta, tačiau iš tikro ji skeidžiasi žalsva, ir labai ilgai išlaiko spalvą, išblykšdama tik į pabaigą. Labai stipri, augi, nepaprasta veislė. Labai dera prie šviesiosios hortenzijos (Hydrangea arborescens) 'Anabelle', kuri kaip tik skleidžia baltus žiedus iš žalsvų pumpurų
'Netty's Pride' žiedai nedidukai, bet labai ryškūs.
Dar viena numylėtinė - 'Black Out' (LA). Alima pakartoti viską tą patį, ką sakiau apie 'Courier' :)
'Dimention' lengvai gali pretenduoti į juodžiausios lelijos karūną, be to, gerokai ankstyvesnė nei 'Ebony' ar 'Landini' (kitos pretendentės į 'juodžiausios veislės titulą).
'First Crown' (OA - Oriental x Asiaticum hibridas)
Bet ne tik lelijos dabar veši... Menzio kraujalakė (Sanguisorba menziesii) nustebino labai stambiais spurgais. Puikus augalas trąšiai dirvai
Šluotelinis flioksas (Phlox paniculata) 'Blauer Morgen' - teigiama, kad mėlyniausia fliokso veislė šiai dienai. Įspūdį dar labaiu sustiprina labai tamsūs, beveik juodi stiebai.
Daugeliui gerai pažįstamas reginys - ožkarožių (Epilobium) atvašynai dykvietėse ir kirtimuose. Lietuviai apdovanojo šiuos augalus ganėtinai romantišku pavadinimu ('ožkų rožės'). Anglakalbiai gi, be romantiškų pavadinumų, turinčių savyje žodį 'rose', vadina jas dar ir 'fireweed', kas tiksliai atspindi jų agresyvią natūrą , nes jos plečiais kaip gaisras. Tikiuosi, kad ši delikati gražuolė, 'Stahl Rose', parodys labiau sukalbamą charakterį. Labai žavūs tie ryškiai rožiniai taurėlapiai tiek pumpuro stadijoje, tiek išsiskleidus žiedui.
O čia kraujažolė, kuri apsimeta chrizantema :) Čiaudulinės kraujažolės (Achillea ptarmica) 'Perry's White' žiedeliai labai primena pilnavidurę vaistinio skaistenio (Tanacetum parthenium) 'Flore Plena' formą.
Dauguma dekoratyvinių žolių parodo savo grožį tik antroje vasaros pusėje. Vienos iš pirmųjų - šluotsmilgė (Deschampsia caepitosa) 'Schottland'...
... ir Achnatherum calamagrostis
Atsitiktinis derinys, bet man pasirodė mielas - baltažiedis katilėlis (Campanula lactiflora) 'Pouffe' ir pajūrinė balža (Crambe maritima). 'Pouffe' - įdomi šio katilio veislė, nes kiti jo giminaičiai siekia metrą ar net gerokai daugiau ūgio. O šis mažylis auga apie 40 cm aukščio puriu keru. O balža man yra vienas iš mėgstamiausių augalų, puikus augalas sausų vietų apželdinimui. Gražu žiūrėti, kaip vandens lašai tykšta ir vis nubėga nuo vaškinio lapų paviršiaus.
Dar viena ankstyva kraujalakė (Sanguisorba) 'Sangria', dvimetrinė gražuolė
Rūgtis Persicaria poymorpha žydi didesnę vasaros dalį. Bet labiausiai visų dėmesį traukia tas dagys tolumoje, iškylantis gerokai aukščiau net už milžinę rūgtį - dygliuotoji kardažolė (Onopordum acanthium). Įspūdingas bet oj koks dygliuotas padaras, ir oj kaip linkęs sėtis. Keletą metų iš eilės matydavau mugėse moteriškę, pardavinėjusią šio dagio sėjinukus kaip artišokus. Kažin, ar bandė kas ragauti? jaučiu, atbaidė nuo tikrų artišokų visiems laikams...
Na ir dar vienas dagys su polinkiu smagiai sėtis, didžioji zunda (Eryngium giganteum). Nu graži ji man, nors tu ką :)

7 komentarai:

Auksė rašė...

Rasa, kada išsibaigs Jūsų naujų ir nematytų augalų kraitis :) ?
Dar visai neseniai, važiuodama autostrada, žavėjausi ožkarožėmis ir galvojau ar nėra jų sukultūrintų. Pasirodo yra !
O jau kas per lelijų nuostabumas !
Na, tiesiog gramzdina visas tas grožis į augalomanijos liūną dar giliau :).

Auksė rašė...

Liūnas pačia geriausia prasme :)

http://rasosaugalai.blogspot.com/ rašė...

Dėl liūno visiškai sutinku :))) O ožkarožių veislės yra dvi: 'Stahl Rose' ir 'Album', balta, ir abi gaa dailios, tikiuosi, kad nesiplės kaip ūgnis

salma rašė...

"apsimeta chrizantema" :) puikus bendravimas su augalais :)
lelijos nuostabios ir ypač juodoji, kaip pavadinote.
Ačiū Rasa

Villy rašė...

"Fireweed" ne dėl plėtimosi, bet dėl to, kad viena iš pirmųjų atsiranda po miško gaisrų. Turiu "Alba", bet tik pirma vasara. Kiek girdėjau plečiasi lėtai.
Čiaudulinės kraujažolės man vienos tinkamiausių kaimynių neaukštoms rožėms. Gerai laikosi nuskintos.

Monika rašė...

Na ka..susimeciau jau visai.. ketinau isirengti daaaug viendieniu viename gelyne, bet pamacius tokias nuostabias lelijas net nezinau kam tos viendienes reikalingos? Leliju grozis nenusakomas!

http://rasosaugalai.blogspot.com/ rašė...

Monika, reiškia, reikia abiejų :) jos iš tikro viena kitai nemaišo. Jų forma skirtinga - viendienių platus keras, o lelijos žydi ant paskirų stiebų.Dauguma azijinių, LA lelijų žydi truputį anksčiau nei viendienės. Taip kad nėra priežasties neauginti jų kartu ;)