2010-02-18

10 raganių, kurios turėtų būti kiekviename sode (1)


Daugelis sodininkų pažįsta raganes kaip vijoklinius augalus, vasaros viduryje apsipilančius stambiais žiedais. Kai kam sekasi jas auginti, tačiau kiti jų privengia – jos dažnai suserga vos pasodintos, o ir neretai numiršta be jokios akivaizdžios priežasties. Po vieno ar kelių nepasisekusių bandymų dažnai numojama ranka, ir į raganės vietą sodinamas kitas augalas.


Šiuo tikslu ir sudariau šį sąrašą – kad pagelbėti sodininkams, turintiems mažai ar jokios patirties su raganėmis, pasirinkti raganių veisles, kurios yra ne tik gražios, bet ir labai patikimos, lengvai auginamos, nereikalaujančios ypatingos priežiūros ir atsparios ligoms, ypatinga raganių vytuliui. Visos minimos veislės yra pripažįstamos geriausiomis Tarptautinės Raganių Draugijos (International Clematis Society), ir visos jos puikiai auga Lietuvos sąlygomis. Lietuvos prekyvietėse šias veisles nelengva rasti (paprasčiausiai pas mus nėra specializuoto augintojo), tačiau kaimyninėje Lenkijoje daugelį galima nusipirkti be problemų.


‚Arabella‘
‚Aljonushka‘

‚Maidwell Hall‘
Clematis x durandii

,General Sikorski‘
,Romantika‘

,Comtesse de Bouchaud‘
‚Błękitny Anioł‘ (‚Blue Angel')

,Mme Julia Correvon‘
,Purpurea Plena Elegans‘

'Arabella'

Lietuvoje mažai populiarios žolinės raganės, priklausančios Integrifolia grupei – ir visai nepelnytai. Jos atsparios šalčiui, tačiau kiekvieną pavasarį genimos iki pat žemės, t.y. nereikia sukti galvos dėl dangstymo žiemai. Jos neserga. Jos auga bet kur – saulėje, šešėlyje, skurdžiose dirvose. Vieną dalyką reikia turėti galvoje – kadangi jos išvestos iš C.integrifolia, jos pačios nesivynioja aplink atramas (panašiai kaip ir vijoklinės rožės). Iš pradžių jos auga tiesiai, tačiau su laiku augalas nebeišlaiko užaugintų stiebų bei lapijos svorio, ir tuomet jau sodininko valia, kaip raganė toliau augs. Jei parūpinsite tvirtą atramą, ir parišite linkstančias šakas – ji augs tiesiai. Jei leisite augalui pačiam driektis, jo šakos išsidraikys per šalia augančių augalų lajas – vaizdas visiškai kitoks, tačiau ne mažiau įspūdingas (tačiau neužmirškite, kad 1,5m siekiančios ir gausiai žydinčios šakos gali užgožti silpnesnius ‚kaimynus‘). Arba auginkite tokią raganę ant šlaito, terasos net alpinio kalnelio, kur žydintis augalas išsidrieks spalvingu kilimu.

Raganė ‚Arabella‘ buvo išvesta 1994m. britų augintojo Barry Fretwell. Ir nuo to laiko is nesitraukia iš visų laikų populiariausių raganių penketuko. Ir tai visiškai pelnyta – šis veislė laikoma ir ilgiausiai žydinčia ragane. Pirmi melsvai violetiniai žiedai prasiskleidžia birželį – jų nepalyginsi su stambiažiedžių raganių aksomine prabanga, jų dydis tesiekia 8 cm. Tačiau jų vis daugėja – nauji žiedai violetiniai, senesni išblunka iki skaistaus mėlynumo, visi pasipuošę gelsvu kuokeliu šepetėliu. Ir taip iki pat rudens. Stiebai užauga iki 1,5m per sezoną. Žydi ant pirmamečių ūglių, todėl genima iki pat žemės kiekvieną pavasarį (nors paprastai žiemos šalčiai jau būna pasirūpinę genėjimu). Šios raganės nesumaišysi su jokia kita. Atrodo įspūdingai, pasodinta šalia krūmų ryškia lapija (pūkenis ‚Royal Purple‘ arba pūslenis ‚Luteus‘ ar ‚Dart‘s Gold‘). Tinka auginti šalia augių erškėtrožių ar šalčiui atsparių rožių.

Šią raganę galima auginti ir kartu su kitomis raganėmis, pavyzdžiui C.x durandii, arba C.‘Bliekytny Aniol‘ (svarbu, kad būtų genimos vienodai). Kadangi ši veislė pati nesiveja aplink atramas, iš pradžių padėkite naujiems stiebams rasti kelią per kaimyninius augalus.

'Aljonushka'

Kita puiki veislė, priklausanti Integrifolia grupei yra sena veislė ‚Aljonushka‘, išvesta Kryme A. Volosenko-Valionis bei M.A. Beskaravajnajos. Dar vienas kuklus, bet vertingas ‚perliukas‘ – augalas be jokių ypatingų poreikių ar kaprizų.
Vakaruose ši veislė pasirodė tik griuvus ‚geležinei uždangai‘, tačiau išpopuliarėjo akimirksniu – o kuris gi sodininkas nesvajoja apie augalą, kurį galima pasodinti ir pamiršti? Be abejo, jei nepamiršite jo kartais patręšti bei palieti, jis tikrai atsilygins jums dar didesne žiedų gausa.

Žiedai nedideli, apie 8cm skersmens, rožiniai, varpelio formos, tačiau žydi labia gausiai. Krūmas išauga iki 1,8m aukščio, kiekvieną pavasarį genimas iki pat žemės. Ši raganė tai pat pati nesivynioja apie atramas. Puikiai tinka sodinti šalia augesnių rožių ar krūmų spalvinga lapija

2 komentarai:

jurooma rašė...

Visą laiką labai norėjau raganių, jos man labai gražios, bet galvojau, kad nesugebėsiu jų tinkamai prižiūrėti ir visuomet baisu buvo kaip gi aš jas paruošiu žiemai. O pasirodo nėra taip jau ir sudėtinga. Taigi, bandysiu. Reiks apgalvoti kur sodinti ir tikrai, atėjus pavasariui, dar kartelį atsiversiu šį puslapį, kad žinočiau ką pirkti. Labai ačiū už tokią informaciją.

http://rasosaugalai.blogspot.com/ rašė...

Tinkamai parinkus veislę, tikrai nėra jas sudėtinga auginti. Didžiausia problema - kur jų gauti pirkti (didžiausia tikimybė Lenkijoje, tačiau ir tai rekomenduočiau pirkti žydinčią, kad būti garantuotam dėl veislės). Lietuvoje pirkti dažniausiai pasitaiko stambiažiedės, o jos ir yra lepiausios. Linkiu sėkmės jų ieškant ir auginant :)
PS O Jūsų lėlės labai labai gražios :)