2009-03-21

Įspūdžiai iš Frankfurto - 2. Palmengarten Frankfurt

Apsirūpinus keliomis dešimtimis augalų mugėje Wolfsgarten pilyje, galima pasidairyti į po Frankfurtą. Šiame mieste yra vienas iš žymiausių Europos botanikos sodų – Palmengarten Frankfurt. Parkas pradėtas kurti 1868 metais kraštovaizdžio architekto bei sodininko Heinricho Sismajerio. Jo prireikė, kad būtų kur sutalpinti didelę egzotinių augalų kolekciją, sukauptą Nassau kunigaikščioAdolfo,. Vėlesniais metais, botanikos sodas bei oranžerijos stipriai nukentėjo per abu pasaulinius karus - po Antrojo pasaulinio karo jo teritorijoje net buvo dislokuoti amerikiečių daliniai. Tačiau 1953 metais sodas buvo grąžintas miestui, ir tuomet prasidėjo atkuriamieji darbai.

Šiuo metu Palmengarten yra tikra žalia oazė finansų didmiesčio centre, gausiai lankoma miestiečių bei turistų. Kruopščiai suprojektuoti bei prižiūrėti želdiniai: daug įvairiausių rūšių bei veislių bambukų giraičių, per kurias teka upeliai; milžiniški miskantai ir kitos dekoratyvinės žolės visame gražume. Seni ir gražūs retesnių spygliuočių egzemplioriai – mamutmedžiai (Sequoiadendron), taksodžiai (Taxodium), kazuarinos (Casuarina); nemažai ir įdomių lapuočių – Davidia involucrata (dėl savo žiedynų vadinamas ‚nosinaičių medžiu‘), Magnolia denudata 'Forrestt‘s Pink' milžiniškais ryškiai rožiniais vaisiais, hamameliai, pasipuošę itin ryškiu rudeniniu apdaru.

Kaip tik mūsų apsilankymo metu parke vyko ir jurginų paroda – išties puikus reginys, apie 300 žydinčių jurginų, įvairiausių veislių, dydžių bei spalvų.

Na ir pagrindinis botanikos sodo objektas, kurio dėka jis ir pavadintas Palmengarten – didžiulės oranžerijos. Drėgnų tropikų oranžerijose – tropikų karštyje klesti įvairiausios palmės, bananai, filodendrai, tropiniai paparčiai. Tvenkinyje plaukioja didžiuliai spalvingi imperatoriškieji karpiai koi, susirenkantys prie lankytojų, tikėdamiesi vaišių.

Sausų tropikų oranžerijose - atkurtos Meksikos bei Afrikos dykumos, su sausamėgėmis palmėmis, kaktusais, milžiniškomis agavomis, ir ne viena kita žuvusi gyvūno kaukole.

Ne ką prastesnė ir lauko sukulentų bei kaktusų ekspozicija, įdomiai sukomponuota kartu su milžiniškomis kortaderijomis.

Oranžerijas juosia baseinas, kuriame auga kazuarinos (vandens spygliuočiai), lotosai, įvairūs vandens augalai, tarp jų ir pasaulio didžiausia vandens lelija Victoria amazonica.

Botanikos sodo pakraštyje nedidelis ežerėlis, po kurį galima pasiplaukioti valtimis. Virš ežero stūkso didžiulė uola, nuo kurios krenta krioklys, o nuo apžvalgos aikštelės jos viršūnėje atsiveria Mainhatano (finansinio Frankfurto centro su įspūdingais dangoraižiais) panorama.

Komentarų nėra: